Lena en Daniël over “As it is in heaven”

Peter Balk sprak Sharon en Stef na een intensieve repetitieavond, een paar weken voor de uitvoeringen.

Sharon van Veen – speelt Lena

Je speelt Lena, een jonge vrouw. Zij heeft een belangrijke rol in het verhaal. Is zij zo’n type bij wie alles lukt?

Nou nee, zeker niet. Door het hele stuk heen merk je wel dat zij best heel veel vervelende ervaringen heeft opgedaan en dat maakt haar wel tot wie ze nu in het stuk is. In het stuk gaat ook niet alles vlekkeloos, ze laat goed zien hoe ze daarmee om kan gaan en dat maakt haar uniek ten opzichte van de andere koorleden.

Wat vind je mooi aan deze rol?

Lena is een vrolijke meid, ondanks alle tegenslagen die ze heeft meegemaakt blijft ze gezellig. Ze houdt van de mensen die ze om zich heen heeft. Dat merk je in haar rol. Ze vindt iedereen leuk en aardig. Ze wil graag dat mensen haar mogen. Dat vind ik heel erg mooi aan haar.

Wat maakt dan dat haar persoon zo belangrijk is in het verhaal?

Lena is op twee manieren belangrijk in het verhaal. Voor Daniël, omdat ze hem uit zijn eigen wereld haalt. Hij is heel erg in zichzelf gekeerd. Lena haalt hem daar uit en dat is voor hem heel erg goed. Daarnaast, als het om haarzelf gaat, is het zo dat Lena laat zien dat het mogelijk is dat, ondanks dat je zoveel vervelende dingen kunt hebben meegemaakt, je vrolijk kunt blijven en kunt genieten van het leven.

Dus het is een prachtige rol om te spelen?

Dat denk ik zeker. Door Lena te spelen kan ik deze twee zaken overbrengen. Naar Daniël toe, naar de andere leden van het koor in het verhaal. En het is een ‘boodschap’ voor de mensen in de zaal. Probeer te blijven genieten van de dingen in het leven ook al zijn er soms dingen die niet lopen zoals je wilt.

Ik vind het fantastisch om te doen! Lena is een persoon met prachtige kanten en diepe emoties. Het is best een klus om dat goed te laten zien.

En lukt het haar om gelukkig te worden?

Daar ga ik niks over zeggen! Dat merk je vanzelf als je komt kijken.

Wat wil je nog tegen ons zeggen?

Kom allemaal kijken, want deze musical is echt voor iedereen. Want iedereen kan zich wel herkennen in een bepaalde rol of onderdelen daarvan. Het is zo’n levensecht verhaal!

 

Stef Bussman  – speelt Daniël

Je speelt Daniël. Hij was tot nu een jonge wereldberoemde orkestdirigent. Maar die carrière is plotseling afgebroken. Nu zit hij in een totaal andere situatie. In het verhaal heeft hij een belangrijke rol. Het stuk draait vooral om hem. Hoe komt dat: Is hij zo’n sterke held die voor ieder probleem een oplossing heeft?        

Nee, hij is wel een beroemde musicus, een beroemde dirigent maar niet alles lukt bij hem. Hij is op emotioneel vlak nogal onzeker. Hij kan niet zo goed met mensen omgaan, daar heeft hij best wel moeite mee. Daar moet hij echt zijn weg in vinden.

Helpt de muziek hem daarbij?

Hij probeert met zijn muziek de harten van mensen te openen. Mensen te bereiken. Op die manier maakt hij veel los bij iedereen, want hij is heel anders dan de mensen daar gewend zijn.

Wat vind je mooi aan deze rol?

Hij is emotioneel niet zo heel sterk. Hij vindt het moeilijk om met mensen om te gaan. Gedurende het stuk lukt dat hem steeds beter. Hij brengt iets bij de mensen teweeg en dat beïnvloedt hem zelf ook weer. Je ziet dat hij zich emotioneel ontwikkelt en dat vind ik erg mooi aan deze rol. Hij heeft nare jeugdervaringen gehad: hij is vroeger gepest, verloor op jonge leeftijd zijn vader. Het gezin is verhuisd. Nu is zijn gezondheid niet goed. Hij kan niet meer op het hoogste niveau dirigeren, war hij voor leefde. Maar toch zet hij zich in voor het koor, ook al is dat misschien niet zo goed voor hem. Toch gaat hij dirigeren omdat daar zijn hart ligt.

Wat maakt dan dat zijn persoon zo belangrijk is in het verhaal?

Daniël maakt met zijn muziek heel veel los. Daardoor komen er problemen, omdat niet iedereen helemaal open durft te worden. Dat vinden mensen moeilijk. Daardoor ontstaan ruzies, mensen willen weggaan. Er zijn problemen in de kerk. Zo gebeurt dus in het verhaal een hele hoop met iedereen die verbonden is aan het koor. Je merkt heel goed dat het allemaal niet vanzelf gaat. Het kost veel moeite om je echte gevoel te durven tonen en verder te komen. Het is daarmee een goede weerspiegeling van het echte leven.

Vind je Daniël een moedig mens?

Ik vind hem zeker een moedig mens. Het boeit hem niet wat andere mensen van hem vinden. Hij is namelijk zichzelf, welke emoties hij ook allemaal heeft, dat maakt hem allemaal niet uit.

Dus het is een prachtige rol om te spelen?

Ik vind Daniël een heel mooie rol om te spelen! Ook een hele moeilijke en dat maakt het juist zo mooi om te doen. Daniël heeft het aan het begin heel moeilijk. Hij kan zich dan niet goed uiten, hij toont haast geen emoties. Hij kan niet goed reageren op wat er gebeurt en dat is best lastig om te spelen. Naarmate het stuk vordert krijgt hij meer emoties. Hij geeft de mensen veel en gebeurt er van alles met hem. Hij is kwetsbaar en toch sterk. Dat maakt deze rol juist zo mooi: je moet er echt iets voor doen.

En gaat het hem lukken om de mensen van het dorp echt verder te helpen?

Daar ga ik natuurlijk hélemaal niks over zeggen! Als je dat wilt weten: kom maar kijken en laat je meenemen in dit prachtige verhaal!