Het regisseursduo van ´As it is in heaven´

Een week van voorafgaand aan de premiere van ‘As it is in heaven’ een interview met het regisseursduo.

Mieke en Dries, jullie gaan ‘As it is in heaven’ uitvoeren. Is dit een bestaande musical?

Dries: Nee, helemaal niet! Het is een film van de Zweedse regisseur Kay Pollak. Het is eigenlijk een enorme toevalstreffer dat het zo´n groot filmsucces is geweest daar in Zweden, maar ook in Europa en zeker in Nederland.

Mieke: In Nederland heeft Theatergroep Première het uitgebracht als theaterstuk. Daar hebben we naar gekeken en waren we eigenlijk heel enthousiast over. Hun stuk volgt vrij nauwkeurig het filmscript. Daar hebben we wel onze eigen interpretatie aan gegeven. Wat liedjes erbij, wat scènes veranderd.

Dries: We hebben eigenlijk hetzelfde gedaan als Première. We hebben het script van de film gepakt en scène voor scène gekeken: wat wordt er gezegd, gedaan, wat is er te zien? Daar hebben we de uitvoering van Première overheen gelegd. Première deed bijna hetzelfde als in de film. Met een klein groepje hebben wij toen het stuk een beetje toegeschreven naar onze uitvoeringssituatie. En zo is ons script ontstaan. Met dank aan Première: zij heeft ons heel wat goede ideeën gebracht.

Jullie doen samen de regie. Wat maakt dit verhaal van ‘As it is in heaven’ zo bijzonder?

Mieke: Het is dus gebaseerd op een film uit 2004 maar de thema’s die er in voorkomen zijn eigenlijk de thema’s van nu. Het gaat over haat, liefde, jaloezie, onzekerheid, pesten. Dat maakt dat het een heel eigentijds stuk is.

Zoetermeer besteedt dit jaar veel aandacht aan ‘compassie’. Hebben jullie daarom dit verhaal gekozen?

Dries: Nee, dat is absoluut een toevalstreffer geweest. Het past er wel fantastisch bij, dat is zeker.

Is het verhaal van deze musical een protestverhaal?

Mieke: Nee, het is een weerspiegeling van het dagelijks leven. Door de actuele thema’s die er in voorkomen is het een verhaal voor iedereen, het is heel herkenbaar.

Deze musical wordt in de Ichthuskerk opgevoerd. Het verhaal heet ‘As it is in heaven’. Heaven betekent hemel. Gaat dit over geloven in God?

Dries: Nee, dit is niet echt een verhaal dat gaat over het geloven in God. Mieke: ‘As it is in Heaven’ verwijst naar het gebed Onze Vader. Letterlijk:  ‘…(op aarde…) zoals ook in de hemel’. Dries: Het mooie van dit verhaal is: het gaat om gewone mensen en hoe gaat dat dan verder.

Mieke: Ik denk dat de kern van het verhaal is: Op aarde kun je er voor elkaar een hel van maken, maar je kunt er ook een (stukje) hemel van maken. Ik denk dat dit ook in het koor gebeurt. In het begin zijn ze afgunstig op elkaar, pesten ze elkaar, zijn onzeker maar uiteindelijk, door de komst van Daniël die veel aandacht aan hen besteedt en hen leert in zichzelf te geloven, krijgen ze zelfvertrouwen, werken ze samen en maken ze er met elkaar toch een soort stukje hemel op aarde van.

De dominee in het verhaal speelt een nogal nare en vervelende rol. Dat is toch geen goed voorbeeld. Is dat een gemiste kans, zo’n dominee?

Mieke: De dominee in het verhaal heeft aanvankelijk veel invloed in het dorp, want iedereen kijkt tegen hem op. Door de komst van Daniël Dareus verandert dit. Daniël neemt de positie van de dominee over. Alle vrouwen vallen voor hem.  De dominee wordt jaloers op Daniël Dareus. Hij heeft weinig invloed op de mensen om hem heen en ook niet meer op zijn eigen vrouw. Diep in zijn hart is hij afgunstig. Daarnaast zit hij vast in bepaalde overtuigingen, hij doet dingen die niet bij zijn positie horen. Hij wil zijn liefde wel openbaren maar zit gevangen in zijn eigen dogma. Daar heeft hij het heel moeilijk mee. Zo erg dat hij drastische maatregelen wil nemen.

Dries: Ik zie het anders. Deze dominee is een man die van oudsher macht heel belangrijk vindt en niet zozeer steunt op het gezag dat je krijgt omdat je voor de mensen iets betekent, zodat de mensen uit zichzelf naar hem toekomen. Ik denk dat in dit stuk heel goed naar voren komt dat je met macht niet ver gaat komen.

Heel wat mensen in het verhaal botsen met elkaar. Dat is toch niet goed?

Dries: Mieke zei het al: Het gaat in dit verhaal over heel gewone mensen. Hoe zij met elkaar omgaan. Ze zijn nou eenmaal heel erg snel bezig met elkaar uittesten, uitproberen. Dan krijg je dus situaties van pesten, ruzies en dergelijke. Van groot naar klein zelfs en dat zien we ook in het stuk.

Mieke: Het is een ontwikkeling die de mensen doormaken. Van afgunstig, onzeker zijn naar vol zelfvertrouwen en liefdevol. Door Daniël veranderen ze. Hij leert ze door in zichzelf te geloven tot betere prestaties te komen en uiteindelijk een heel goed koor te worden. Dan vergeten ze al die nare bijzaken die de sfeer verpesten en dan worden ze een eenheid. Dan maken ze er een stukje hemel op aarde van.

Er zijn best wel heftige momenten in het verhaal. Valt er ook wat te lachen?

Dries: Jazeker! Er zitten een aantal scènes in met grappige momenten. Er valt absoluut wel wat te lachen, gelukkig wel!

Mieke: Humor hoort er ook bij in het leven hè? We proberen het om met een korreltje zout te nemen maar het zijn wel dingen die aangestipt worden en die mensen heel wel aan het denken zetten.

Jullie spelen met allemaal amateurs. Sommigen zijn geroutineerd, anderen doen voor het eerst zoiets. Hoe is het, om van zo’n groep de regie te hebben?

Dries: Ingewikkeld, en leuk, spannend. Kijken wat er komt. We zitten in het begin voornamelijk op, en dat geldt ook voor de mensen die goed kunnen spelen, of ze hun tekst goed en snel kennen. Dat is vooral zo bij de mensen die geroutineerd zijn, en de mensen die juist niet geroutineerd zijn denken soms van: nou het kan nog wel, ik heb nog even de tijd, maar dan is het heel moeilijk regisseren voor ons. Om er een goede lijn in te krijgen.

Mieke: Je ziet echt wel dat er ook een ontwikkeling plaats gaat vinden van de mensen die geroutineerd zijn. Ze nemen de spelers met minder ervaring mee. Soms oefenen ze ook thuis met elkaar, je ziet dat het spel zich ontwikkelt en dat het één goed geheel wordt.

Dries: Datzelfde zien we niet alleen bij de spelers, maar ook bij de muziek. De mensen die al jaren in een koor zingen nemen de mensen mee die dat nog niet eerder deden. Dat is wel heel prettig voor die mensen, als je er naast gaat staan, als het ware. Dat geldt ook voor de band. Ik doe met de band mee, daar zien we datzelfde. Er zijn een aantal mensen die het echt omhoog trekken, qua niveau. Je verwacht het niet, maar de band staat na nog maar weinig te hebben geoefend al echt klaar om alles te begeleiden. Er zitten echt heel goede mensen in.

Mieke: Het is een samenspel van band, koor, spelers, techniek. We hebben iedereen nodig en we gaan samen met elkaar echt een prachtige voorstelling neerzetten. Alle puzzelstukjes passen straks precies in elkaar en je zult zien: dan klopt het allemaal.

Wat geven jullie ons mee tot slot?   Mieke: Kom vooral kijken 11, 12 of 13 april. We hebben vier voorstellingen. De kaartjes kosten € 7,50, dat is echt een koopje. Als je echt iets heel moois wilt zien dat ook realistisch is, dan moet je zeker komen kijken.

Dries: Niet alleen realistisch: humor, alles zit er in! Misschien kun je wel jezelf herkennen.

Mieke: Prachtige muziek! En heel veel eigen werk en inbreng van de héle groep. Dat geeft een geweldig gevoel. We kijken uit naar de opvoeringen!