Meditatieve vieringen

Vieringen in winter/voorjaar: Heilige momenten

Tijdens een reis door Marokko hoorde de Duitse lutherse theoloog Rudolf Otto in 1911 in de kleine synagoge van een stad het driewerf ‘Heilig” klinken uit het boek van de profeet Jesaja (Jesaja  6:3). Plotseling besefte hij waar het in de grote religieuze tradities van de wereld om draait: de ontmoeting met iets dat als heilig wordt ervaren.

Nu, meer dan een eeuw later, drukken wij ons niet meer zo gemakkelijk uit in termen van heiligheid. Toch is het besef van heiligheid niet weg. Iets wordt heilig omdat het bijzondere betekenis krijgt voor iemand. Het heilige licht op in het levensverhaal van mensen. Momenten worden heilige momenten omdat zij iemands leven een beslissende wending hebben gegeven. Die momenten willen we niet meer kwijt raken (Tot zover fragmenten uit het woord vooraf van het boek ‘Nieuw heilig, over hedendaagse inspiratie’, Jeroense en Overduin ).

Die heilige momenten kunnen heel verschillend zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over het besef dat het leven heilig en kostbaar is, over intense dankbaarheid of over het ervaren van Gods nabijheid.

In de meditatieve vieringen willen we verhalen over (onze) heilige momenten met elkaar delen. De vieringen zijn naar het model van Taizé met zingen en bidden, teksten en stilte. Meestal is er muzikale begeleiding van piano of dwarsfluit. Na afloop van de viering is er plaats voor ontmoeting met elkaar onder het genot van koffie of thee. De vieringen duren ongeveer een half uur. Ze beginnen om 19.30 en vinden plaats in de Ichthuskerk (Stilteruimte, de Toewending). Iedereen is van harte welkom.

In de periode van 24 februari t/m 5 mei is er elke zondagavond een meditatieve viering, met uitzondering van 17 maart. U bent dan welkom bij de Vrouwenviering op dezelfde tijd. En op de eerste paasdag is de viering ’s morgens vroeg om 5.40 uur in de Buurttuin Zoete Aarde aan de Broekweg.

Vieringen in de zomer

De meditatieve zomervieringen zijn korte vieringen in de sfeer van Taizé, met een eenvoudige liturgie. Centraal staat de stilte waarin we een Bijbeltekst overdenken en met elkaar delen wat ons aanspreekt in de tekst. Daarnaast zingen we zelf opgegeven liederen. Na afloop beslissen we samen of we willen blijven om koffie of thee te drinken. Zo is er ruimte voor ontmoeting met God en met elkaar.

Iedereen is van harte welkom bij deze vieringen in de Ichthuskerk: elke zondagavond om 19.30 uur in de maanden juli en augustus. De eerste viering is op 7 juli, de laatste op 25 augustus.

Vieringen in het najaar

Meditatieve vieringen vinden het hele jaar door plaats, steeds in series van ongeveer 10 vieringen: een serie in de winter/voorjaar periode, de zomervieringen in de maanden juli en augustus en een serie in het najaar. Over de vieringen in het najaar zijn nog geen verdere details bekend.

Plaats: “De Toewending” in de Ichthuskerk
Tijd: 19.30 uur

Informatie: werkgroep Refect: Roeland van der Kruk (tel. 3522081), Joke den Hertog en Henk van der Brug