Verhalen van mensen – sporen van God

In de meditatieve vieringen lezen we dit voorjaar steeds een verhaal over een mens. In elk van die verhalen lijkt ook een spoor van God te vinden. Niemand van ons heeft ooit God gezien. We weten niet wie God is. Maar soms zien we door een mens heen iets oplichten van God.  In elke viering  ontmoeten we een ander mens, van een man met een verstandelijke beperking tot een bisschop. Steeds komen we een andere naam van God op het spoor: die trouw is, nabij, die opkomt voor recht.

Aan de hand van verhalen komen we in elke viering we een andere naam van God op het spoor:

 

  • 18 februari:  Licht in mensen. Soms zien we door een mens heen iets oplichten van God.
  • 25 februari : Adem. God blaast ons de levensadem in. En soms geeft een ander mens ons de kans om op adem te komen.
  • 4 maart: Strijder. Een bisschop in Brazilië komt op voor arme boeren. Zoals van God geschreven staat dat Hij de  arme bevrijdt.
  • 11 maart:  Heilig. Heilig is niet veraf maar dichtbij. Op zijn weg vindt Thich Nhat Hanh tekens van God, zoals Mozes Zijn stem hoorde in een braamstruik.
  • 25 maart: Nabije. Een man krijgt bezoek in het ziekenhuis van iemand die echt luistert. Zoals Psalm 40 zegt: ”Hij boog zich naar mij toe”.
  • 8 april: Een diep verlangen. Een geadopteerde vrouw verlangt ernaar haar vader te vinden. Zo staat er over God in Jesaja: “Ik vergeet je nooit, ik heb je in mijn handpalm gegrift.”
  • 15 april: Onuitsprekelijk geheim. Een vrouw zegt: hoe ouder ik word, des te minder weet ik van God. Zo kon Mozes het gezicht van God niet zien.
  • 22 april: Als een mantel om mij heen. Een man die verward en koud op straat loopt krijgt een beschuttende deken. Zoals God aan Jacob bescherming belooft op zijn vlucht.
  • 29 april: Bron van nieuw leven. Na de dood van hun dochter komt er voor een echtpaar een nieuw begin. Zoals Pasen voor de volgelingen van Jezus een nieuw begin is.

De vieringen zijn naar het model van Taizé met zingen en bidden, teksten en stilte. Na afloop van de viering is er plaats voor ontmoeting met elkaar onder het genot van koffie of thee. De vieringen duren ongeveer een half uur.

De vieringen vinden plaats van 18 februari t/m 29 april elke zondagavond  om 19.30 in de Ichthuskerk. M.u.v. 18 maart, dan is er een Vrouwenviering en op Paasmorgen 1 april is er een meditatieve viering in de vroege ochtend als het licht wordt om 6.25 uur (tuin open 6.15) in de Buurttuin Zoete Aarde (aan de Broekwegzijde).

Meditatieve vieringen vinden het hele jaar door plaats, steeds in series van ongeveer 10 vieringen: een serie in de winter/voorjaar periode, een serie in het najaar en zomervieringen in de maanden juli en augustus.

Informatie: werkgroep Refect: Roeland van der Kruk (tel. 3522081 e-mail: rvanderkrukztm@ziggo.nl), Joke den Hertog en Henk van der Brug