Terugblik Pastorale dag

Op zaterdag 14 april was de eerste Pastorale Dag van de PWZN in de ichthuskerk. Afgelopen seizoen waren er een aantal Chagallvieringen rond het thema Levenskruispunten. Tijdens de Pastorale Dag kwamen we bij elkaar en spraken over de betekenis van rituelen op deze levenskruispunten. 

Rituelen

Een ritueel kan van alles zijn. Vaak is het iets om zelf te doen, te ondergaan of te beleven dat een speciale betekenis heeft voor jou. Die betekenis kan in het ritueel vorm krijgen met teksten, liederen, uitbeelding, muziek, dans, en gaat vaak samen met symbolen: tekens die verwijzen naar waar het over gaat. In een ritueel kun je God vragen om erbij te zijn om te steunen, te inspireren, het vol te houden, dank uit te spreken. Ook de ruimte waarin je bent kan belangrijk zijn: ben je thuis, op bezoek, in een kerk of kapel, buiten in de natuur.

Het gaat erom dat de betekenis van het ritueel jou helpt om je gedachten te ordenen, om te doordenken, om iets af te sluiten, om een nieuwe situatie binnen te gaan, om nieuwe wegen te vinden in je hoofd, in je hart, met je handen, om te vieren, te herinneren, te beleven of te herdenken. Doe dat niet alleen in je hoofd en je hart, maar laat ook je lichaam meedoen: dat voelt intens.

Levensgebeurtenissen

Elk mens maakt op zijn levensreis van jong naar oud allerlei gebeurtenissen mee – soms toevallig of ongewild, maar gelukkig heel vaak vanuit een bewuste eigen keuze tot een volgende stap. Sommige van die overgangen naar een volgende stap of fase in je leven kunnen ingrijpend zijn, als je in een geheel andere situatie komt die aan jou vraagt om dingen te doen die onbekend voor je zijn. Denk aan volwassen worden, werk vinden (of verliezen), een relatie aangaan, kinderen krijgen, gezondheid of gezondheidsproblemen, stoppen met werken, actief blijven, ouder worden en de laatste levensfase van afscheid nemen van het leven.

Hoe zag de dag er uit?

De dag begon met een korte opening en daarna vertelden 3 inleiders  over hun eigen ervaringen met een ritueel of rituelen. Ieder zal het onderwerp vanuit een verschillende invalshoek benaderen: vanuit taal en verhalen, vanuit verbeelding en beelden, vanuit wat muziek maken of beleven voor je kan doen.

’s Middags waren er 3 workshops waarin we elkaar inspireerden tot het bedenken hoe rituelen voor allerlei situaties er uit kunnen zien, en hoe God daarin een plaats kan hebben. Samen nieuwe vormen vinden die mensen zullen aanspreken en betekenis voor hen kunnen hebben.

De dag werd afgesloten  met een korte viering.

Op onze Facebookpagina een aantal foto’s van deze dag.
www.facebook.com/pg/ProtestantseWijkgemeenteZoetermeerNoord/posts/