Ichthuskerk biedt tijdelijk onderdak aan Vluchtelingenmonument

Het InterLevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ) heeft kunstenaar Khaled Al Mossa gevraagd om een monument te maken ter nagedachtenis van Syrische vluchtelingen die zijn omgekomen op de weg naar vrijheid, tijdens hun vlucht van oorlog en geweld. Het vluchtelingenmonument staat van 14 juli tot 4 augustus 2018 in de Ichthuskerk

Het monument werd officieel onthuld op 23 september 2017 tijdens de Vredesweek in Zoetermeer. Het stelt een kapotgeschoten stad voor waarin de koepel van een moskee en het kruis van een kerk nog zichtbaar zijn. In het water aan de rand steken verschillende handen reddeloos omhoog om zich ergens aan vast te kunnen klampen. Khaled Al Mossa is zelf vluchteling en woont sinds 2015 in Zoetermeer. De reis die het monument momenteel maakt langs verschillende kerken is vergelijkbaar met de situatie van vele vluchtelingen. “Een reis zoals we die allemaal maken, op zoek naar vrede in ons leven.” Met de rondgang langs verschillende kerken zorgen we voor meer bewustwording. We vechten niet tegen de duisternis, maar steken de kaarsen aan. Vanaf zaterdag 14 juli tot zaterdag 4 augustus staat het opgesteld in de Ichthuskerk. Zo zwerft het monument langs de verschillende kerken en geloven in Zoetermeer in de hoop ooit een permanente verblijfplaats te vinden, zoals veel Syrische vluchtelingen dat ook ooit hopen te vinden.

 

Het ILOZ is een platform van kerken, moslimorganisaties, de joodse- Baha’i- en hindoegemeenschappen, de humanisten en de Syrisch-culturele gemeenschap in Zoetermeer, en onder andere organisator van de Vredesweek.